Hoe vennootschapsbelasting correct te boeken in de administratie wordt Hoe vennootschapsbelasting te boeken in administratie | 2024

In dit artikel

Het correct boeken van vennootschapsbelasting kan knap lastig zijn. Gelukkig ben ik ook door dat proces gegaan en heb ontdekt dat veel ondernemers hiermee worstelen; daarom heb ik grondig onderzoek gedaan naar een heldere oplossing.

In dit artikel leid ik je stap voor stap door het proces, zodat je dit fiscale vraagstuk zonder stress kunt afhandelen. Lees verder om je boekhoudkundige skills naar een hoger niveau te tillen.

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Samenvatting

 • Zorg ervoor dat je de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting als schuld boekt in je administratie, zodat duidelijk is wat je nog moet betalen.
 • Boek de kosten van vennootschapsbelasting in je winst-en-verliesrekening om een correct beeld van je netto resultaat te presenteren.
 • Houd rekening met eventuele wijzigingen in het belastingtarief en regels, zoals die zijn doorgevoerd in 2022, en pas hier je boekhouding op aan.
 • Verwerk betalingen aan de Belastingdienst direct op de juiste grootboekrekeningen om fouten en onduidelijkheden te vermijden.
 • Reserveer tijdens het jaar alvast een gedeelte van de winst voor vennootschapsbelasting om niet verrast te worden door een grote betalingsverplichting.
 • Zorg voor efficiëntie en nauwkeurigheid in je boekhouding met deze software vergelijking.

Wat is vennootschapsbelasting en hoe deze correct te boeken in de administratie?

Een perfect georganiseerde en gelabelde archiefkast in een zakelijk kantoor met drukke werknemers en bedrijvigheid eromheen, wat efficiëntie en productiviteit op de werkplek overbrengt.

Vennootschapsbelasting, de belasting die een onderneming betaalt over haar winst, is een essentieel onderdeel van de financiële administratie en vergt nauwkeurigheid bij het boeken.

We duiken in de methodiek achter het vastleggen van deze kostenpost, zodat elke euro die naar de fiscus gaat, correct in de boeken staat.

Het boeken van een betaling (voorlopige aanslag) vennootschapsbelasting

Ik leg uit hoe je een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting in je boekhouding verwerkt. Dit is een belangrijke stap om te zorgen dat je financiële administratie klopt.

 • Begin met het controleren van de ontvangen voorlopige aanslag. Kijk of het bedrag overeenkomt met jouw verwachtingen op basis van vorige jaren.
 • Maak vervolgens een nieuwe journaalpost aan in je boekhoudsysteem. Hierin boek je de betaling als schuld in jouw administratie.
 • Voer als datum van de journaalpost de dag in waarop je de voorlopige aanslag hebt betaald of zal betalen.
 • Debitteer het grootboekrekening ‘Te betalen vennootschapsbelasting’. Dit toont aan dat jouw nv of bv nog iets verschuldigd is aan de belastingdienst.
 • Creëer aan de creditzijde van deze boeking een tegenpost, zoals ‘Bank’ of ‘Kas’, afhankelijk van hoe de betaling plaatsvindt.

Het boeken van de kosten van de vennootschapsbelasting

Na het boeken van de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting richten we ons nu op de kosten. Ik neem je mee door de stappen om deze correct in de boekhouding op te nemen.

 • Bepaal eerst het bedrag van de vennootschapsbelasting die je verschuldigd bent. Dit bereken je aan de hand van het resultaat voor belastingen in je winst-en-verliesrekening.
 • Boek vervolgens dit bedrag als een kostenpost onder ‘Belastingen’ in je winst-en-verliesrekening, zodat het resultaat na belasting klopt.
 • Maak tegelijkertijd een schuld aan op je balans. Hiermee laat je zien dat er nog een betaling uit moet gaan naar de Belastingdienst.
 • Zorg ervoor dat deze schuld toeneemt met eventuele heffingsrente die de Belastingdienst in rekening kan brengen.
 • Wanneer je uiteindelijk de definitieve aanslag ontvangt, pas dan zo nodig het geboekte bedrag aan. Het kan zijn dat deze hoger of lager uitvalt dan wat eerder gereserveerd was.
 • Als er een wijziging is, corrigeer dan ook direct het eigen vermogen op de balans en pas indien nodig de post ‘Belastingen’ op de winst-en-verliesrekening aan.

Het verwerken van de aangifte in de boekhouding

Het verwerken van de aangifte vennootschapsbelasting in mijn boekhouding is een nauwkeurige klus die ik serieus neem. Ik zorg altijd dat ik binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar mijn aangifte indien om problemen te voorkomen. Hieronder lees je hoe ik dit stap voor stap aanpak:

 • Bepaal de winst: Allereerst bereken ik de winst van mijn bedrijf, want hierover moet ik vennootschapsbelasting betalen.
 • Reserveer vpb: Bij een winst van bijvoorbeeld EUR 100.000 reserveer ik 20% voor de vennootschapsbelasting en maak ik een boeking hiervoor.
 • Maak de aangifte klaar: Vervolgens stel ik mijn aangifte op of laat dit doen door een professional, waardoor ik tijd en moeite bespaar.
 • Verwerk de voorlopige aanslag: Zodra ik een voorlopige aanslag ontvang, boek ik deze als schuld in de boekhouding.
 • Betaal belastingdienst: Als het tijd is om te betalen, zorg ik dat het juiste bedrag naar de Belastingdienst overgemaakt wordt. De Boekhoudbot kan mij helpen herkennen wanneer deze afschrijving plaatsvindt.
 • Controleer betalingen en aanslagen: Regelmatig check ik of alle betalingen en ontvangen aanslagen kloppen met wat geboekt is.

Handleiding voor het boeken van vennootschapsbelasting in administratie

Een accountant bestudeert financiële documenten in een modern kantoor met stadsgezicht.

Een persoon gebruikt boekhoudsoftware om vennootschapsbelasting te doen. Het correct boeken van vennootschapsbelasting versterkt de accuraatheid van je financiële administratie. Ik laat zien hoe ik deze essentiële taak stap voor stap aanpak.

 • Begin met het instellen van de grootboekrekeningen specifiek voor vennootschapsbelasting, zoals rekening 1660 voor te betalen Vpb.
 • Boek vervolgens de voorlopige aanslag als een schuld op grootboekrekening 1660 zodra je deze ontvangt van de Belastingdienst.
 • Verwerk elke betaling aan de belastingdienst direct op dezelfde grootboekrekening; zo blijft het overzichtelijk.
 • Gebruik rekening 0800 om wijzigingen in het eigen vermogen door te voeren na elke aangifte vennootschapsbelasting.
 • Controleer altijd of de bedragen die je boekt overeenkomen met de officiële berekeningen van de Belastingdienst om verschillen te voorkomen.
 • Houd gedurende het jaar een reservering bij op basis van geschatte winst, zodat er geen grote verrassingen ontstaan na het definitief vaststellen van de belastingschuld.

Het effect van de vennootschapsbelasting op de winst-en-verliesrekening en balans

Een persoon gebruikt boekhoudsoftware om vennootschapsbelasting te doen.

Vennootschapsbelasting heeft een directe impact op de winst-en-verliesrekening van mijn onderneming. Als ik belasting moet betalen, boek ik deze als een kostenpost, wat de netto winst verlaagt.

Deze post vind ik terug onder de financiële kosten en dit vermindert het bedrag dat ik aan aandeelhouders uitkeer of in mijn bedrijf herinvesteer.

Op de balans verschijnt vennootschapsbelasting als een schuld in het passiva gedeelte. Na het betalen van de voorlopige aanslag staat er een ‘VPB te betalen’ post. Deze laat zien hoeveel belasting ik nog verschuldigd ben aan de overheid.

Dit is belangrijk voor het inzicht in de liquiditeit en schuldenpositie van mijn onderneming.

Overzicht van de wijzigingen aan de vennootschapsbelasting in 2022

Het afgelopen jaar heeft een aantal belangrijke wijzigingen in de vennootschapsbelasting gebracht die ondernemers moeten kennen. Hieronder vind je een overzicht van deze wijzigingen in een handige tabel, zodat je meteen ziet wat er is aangepast.

Wijziging Omschrijving Impact op bedrijven
Verlengde en gebroken boekjaren Regels zijn aangepast om flexibeler om te gaan met boekjaren die niet gelijklopen met kalenderjaren. Bedrijven kunnen nu eenvoudiger fiscale periodes afstemmen op hun operationele cycli.
Belastingberekening Aanpassingen in de berekening van de vennootschapsbelasting zorgen voor mogelijke veranderingen in de te betalen belasting. Bedrijven dienen hun aangiften nauwkeurig te controleren om compliant te blijven.
Autofiscaliteit Er zijn veranderingen doorgevoerd in de fiscale behandeling van auto’s, met name voor voertuigen die geen CO2 uitstoten. Stimulerende maatregelen voor bedrijven om over te stappen op milieuvriendelijke voertuigen.
Fiscale aftrekbaarheid Stimulansen zijn geïntroduceerd voor de fiscale aftrekbaarheid van bepaalde kosten. Bedrijven en particulieren kunnen profiteren van verbeterde aftrekbaarheid voor bepaalde investeringen.

Deze veranderingen vragen om aandacht en aanpassingen in de financiële administratie. Het is essentieel deze informatie bij te houden en te verwerken, om zo onverwachte fiscale verrassingen te voorkomen.

Veelgestelde Vragen

Conclusie

Zakelijk succes hangt mede af van een kloppende boekhouding. Correct boeken van vennootschapsbelasting toont aan dat je zorgvuldigheid en precisie hoog in het vaandel hebt staan. Deze vaardigheid bespaart tijd en voorkomt fouten, wat je onderneming ten goede komt.

Met de aangereikte handvatten kun je direct aan de slag om je fiscale verplichtingen te beheren. Laat deze kennis een springplank zijn voor financiële helderheid en controle binnen je bedrijf.

Grijp elke kans om je administratie te versterken, en zie hoe je bedrijf daarvan profiteert.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.