Belangrijke aspecten van verkoop administratie bij het verkopen van een administratiekantoor | 2024

In dit artikel

Sta je op het punt je administratiekantoor te verkopen? Ik weet hoe complex en uitdagend dit kan zijn, want ik heb hetzelfde proces doorgemaakt en ontdekte dat het klantenbestand cruciaal is.

In mijn blog deel ik waardevolle inzichten die je nodig hebt om je verkoop soepel te laten verlopen. Lees verder en ontdek de sleutel tot succes!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is, zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit, maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis, en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Samenvatting

 • Een nauwkeurige waardebepaling van je administratiekantoor is essentieel en de DCF-methode kan hierbij een realistisch beeld geven.
 • Een goed bijgehouden en robuust klantenbestand verhoogt de aantrekkelijkheid van je administratiekantoor bij de verkoop.
 • De inzet van een efficiënte verkoopadministratie app kan tijd besparen en helpt bij het uitbreiden van het klantenbestand.
 • Het apart houden van inkoop – en verkoopadministratie bevordert transparantie en structuur, wat van belang is voor audits en belastingverplichtingen.
 • Heldere afspraken over de bewaartermijnen van administratieve documenten na verkoop zijn cruciaal om aan wettelijke eisen te voldoen.
 • Vergelijk en kies de boekhoudsoftware die je workflow verbetert, hier.

Belangrijke overwegingen bij het verkopen van een administratiekantoor

Een modern kantoor met een bureau, financiële documenten en een computer.

Bij het verkopen van een administratiekantoor stuit je op verschillende cruciale punten die de uitkomst van de verkoop aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Het gaat niet alleen om het vaststellen van een eerlijke verkoopprijs maar ook om het begrijpen van de unieke waarde van jouw klantenbestand en de rol van jouw onderneming in de huidige markt.

Waarde van een administratiekantoor

Het inschatten van de waarde van mijn administratiekantoor is cruciaal voordat ik het op de markt breng. Deze taxatie weerspiegelt niet alleen de financiële gezondheid, maar ook de potentie voor toekomstige groei.

Gebruikmakend van de DCF-methode krijg ik een helder beeld van wat investeerders bereid zouden kunnen zijn te betalen. Deze methodiek houdt rekening met verwachte toekomstige cashflows en maakt een realistische bedrijfswaardering mogelijk.

Verkoopprijs bepalen gaat verder dan alleen cijfers op papier; het betreft de levensader van mijn kantoor, het klantenbestand. Deze klanten vormen een essentiële troef bij onderhandelingen.

Zij zijn immers het bewijs van een solide, vertrouwensvolle relatie die we door de jaren heen hebben opgebouwd. Met oog op trends binnen de arbeidsmarkt en de vraag naar innovatieve, maatschappelijk verantwoorde dienstverlening, kunnen deze relaties aanzienlijk bijdragen aan de aantrekkelijkheid van mijn kantoor.

Het klantenbestand als belangrijk onderdeel van de verkoop

Ik weet hoe essentieel een robuust klantenbestand is voor het succes van een administratiekantoor. De levensader van onze onderneming zijn deze relaties. Zonder een sterke klantenkring kan het verkopen van een administratiekantoor lastig worden.

Daarom zorg ik altijd voor goede banden met mijn klanten en investeer ik tijd in het begrijpen van hun behoeften.

Het draait allemaal om de waarde die elk klantcontact toevoegt aan mijn administratiekantoor. Met een gezond klantenportfolio demonstreer ik potentiële kopers dat er een stabiele inkomstenstroom is, wat de verkoop aantrekkelijker maakt.

Klantenwerving en -behoud zijn daarom topprioriteiten; ze vormen het hart van wat ik aanbied bij onderhandelingen over de verkoop. Dit is hoe ik ervoor zorg dat mijn administratiekantoor niet alleen nu, maar ook in de toekomst, succesvol blijft opereren.

Voordelen van een goede verkoopadministratie app

Een professionele vrouw analyseert verkoopgegevens op een moderne tablet in een strak kantoor.

Met een goede verkoopadministratie app heb ik al mijn klantgegevens op één plek. Het bespaart me tijd omdat ik niet meer door stapels papier hoef te zoeken voor een telefoonnummer of een e-mailadres.

De app houdt alles actueel, waardoor ik altijd met de juiste informatie werk. Hierdoor kan ik sneller reageren op klantvragen en aanvragen.

Een ander belangrijk voordeel is dat de app mij helpt mijn klantenbestand uit te breiden. Met slimme analyse van verkoopdata ontdek ik nieuwe kansen en trends. Ook draag ik bij aan het milieu door minder papier te gebruiken; dit is een manier van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

En niet te vergeten: de gebruiksvriendelijkheid van de app zorgt ervoor dat mijn verkoopadministratie efficiënter dan ooit tevoren loopt. Hierdoor kan ik meer tijd besteden aan het onderhandelen over deals die mijn administratiekantoor nog waardevoller maken.

Handhaving van afzonderlijke inkoop- en verkoopadministratie

Een goede verkoopadministratie app is een eerste stap, maar er moet meer gebeuren om alles netjes op orde te hebben. Het is essentieel voor mij om de inkoop- en verkoopadministratie apart te beheren.

Dit helpt niet alleen bij het nauwkeurig bijhouden van marges, maar het waarborgt ook de transparantie richting klanten en de Belastingdienst. Ik zorg ervoor dat alle aankopen en verkopen duidelijk geregistreerd worden.

Zo weet ik precies waar de financiën staan en kan ik betrouwbaarheid garanderen.

Daarnaast vergemakkelijkt het gescheiden houden van deze administraties het proces bij een eventuele audit of controle. Met een heldere scheiding voorkom ik verwarring en fouten die kunnen ontstaan wanneer gegevens door elkaar lopen.

Ook blijft het overzicht bewaard als ik besluit te fuseren met een ander administratiekantoor of wanneer ik mijn EBITDA wil berekenen. Door alles apart bij te houden, blijft mijn boekhouding gestructureerd en toegankelijk – cruciaal voor mij als accountant en ondernemer die maatschappelijk verantwoord wil ondernemen.

Afspraken over het bewaren van administratie na verkoop

Het verkopen van mijn administratiekantoor vraagt om duidelijke afspraken over het bewaren van administratie. Ik zorg ervoor dat deze afspraken helder zijn voor zowel mijzelf als de koper.

 • De wettelijke bewaarplicht stel ik altijd voorop; zo houd ik basisgegevens van de administratie standaard 7 jaar beschikbaar.
 • Omdat onroerende zaken een langere bewaartermijn hebben, bewaar ik die gegevens 10 jaar lang.
 • Ik maak specifieke afspraken met de koper over eventuele afwijkende termijnen en leg dit gedetailleerd vast.
 • Met de risico’s van navordering door de Belastingdienst in gedachten, houd ik belangrijke documenten tenminste 5 jaar toegankelijk.
 • Afhankelijk van het soort gegevens in mijn zakelijke administratie, bespreek ik met de koper welke specifieke termijnen we hanteren.
 • Fiscale verplichtingen neem ik serieus en zorg ervoor dat alle relevante informatie volgens regelgeving wordt overgedragen en behouden.
 • Details omtrent inkoop, verkoop, voorraad en debiteuren – /crediteurenadministratie worden nauwkeurig benoemd in onze overeenkomst betreffende fiscale bewaarplicht.

Overzicht van de overnamemarkt voor administratiekantoren

Na het waarborgen dat de verkoopadministratie van je administratiekantoor in goede handen is na de verkoop, is het tijd om te kijken naar de marktdynamieken. Het begrijpen van de overnamemarkt voor administratiekantoren is essentieel om een succesvolle verkoop te garanderen.

De Nederlandse overnamemarkt heeft zich in 2023 stabiel gehouden en ook voor 2024 zijn de vooruitzichten hoopgevend. Dit biedt kansen, zelfs in tijden van economische onzekerheid waarin we nu soms verkeren.

Dit optimisme vertaalt zich in een aanhoudende vraag naar zowel kleine als grote administratiekantoren. Ondernemers met een interesse in maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering kijken vaak uit naar administratiekantoren met een gezonde EBITDA en een duurzame klantenkring.

De DCF-methode (Discounted Cash Flow) is hierbij een veelgebruikte waarderingsmethode, die helpt bij het bepalen van de potentiele toekomstige winstgevendheid. Terwijl ik dit overzicht schets, zie ik namelijk dat zoekopdrachten naar administratiekantoren ter overname toenemen en dat klantenportefeuilles aantrekkelijke assets vormen voor kopers op zoek naar expansie.

Veelgestelde Vragen

1. Waarom is de EBITDA belangrijk bij het verkopen van een administratiekantoor?

De EBITDA geeft een helder beeld van de werkelijke winstgevendheid van het administratiekantoor zonder de invloed van belastingen en andere financiële factoren, en is dus essentieel bij de waardering van het bedrijf.

2. Hoe moet ik omgaan met schulden bij de verkoop van mijn administratiekantoor?

Bij de verkoop is het van belang om een duidelijk overzicht te presenteren van alle bestaande schulden, zodat kopers de financiële staat correct kunnen beoordelen en overwegen in hun aankoopbeslissing.

3. Wat betekent maatschappelijk verantwoord ondernemen voor de verkoop van een administratiekantoor?

Een administratiekantoor dat aantoont maatschappelijk verantwoord te ondernemen, kan aantrekkelijker zijn voor kopers die waarde hechten aan duurzaamheid en ethisch zakendoen, wat de verkoopwaarde kan verhogen.

4. Hoe presenteer ik mijn administratiekantoor optimaal bij een verkoop?

Zorg ervoor dat alle financiële documenten up-to-date en nauwkeurig zijn, highlight positieve resultaten zoals een sterke EBITDA, en benadruk uw inzet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen om kopers te overtuigen van de waarde van uw kantoor.

Conclusie

Verkopen van mijn administratiekantoor was een slimme zet met oog op de toekomst. Dit proces vereiste een stevige voorbereiding en een duidelijk begrip van de waarde van mijn klantenbestand.

Ik ontdekte dat door te focussen op het NOAB-keurmerk en technische overdraagbaarheid, de verkoop soepeler liep. Verder leerde ik dat een heldere afspraak over de after-sale service voor administratie klanten geruststelde.

Tot slot gaf deze ervaring mij inzicht dat met de juiste kennis en aanpak, je niet alleen efficiënt een kantoor verkoopt, maar ook waarde creëert voor de volgende eigenaar.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Boekhoudprogramma aanbieding

Hoelang blijf je nog zoeken?

Het antwoord is dichterbij dan je denkt… Ja, echt waar. Kies dit boekhoudprogramma en bespaar zeeën van tijd.