Welk boekhoudprogramma kiezen?

De juiste keuze voor boekhoudsoftware

In dit artikel

Als ondernemer wil je je zoveel mogelijk richten op de groei van jouw bedrijf. Maar een belangrijk onderdeel van jouw bedrijf is natuurlijk de boekhouding. Een goede boekhouding helpt je om overzicht te houden en beslissingen te nemen op basis van actuele financiële informatie. Maar, welk boekhoudprogramma moet je kiezen? In dit artikel helpen we je op weg.

[automatic_table_of_contents heading_title=”h2″][/automatic_table_of_contents]

Welk boekhoudprogramma kiezen

Geen tijd? Samenvatting van de belangrijkste punten

Het kiezen van het juiste boekhoudprogramma is cruciaal voor het succes van je bedrijf; het moet passen bij je bedrijfsgrootte, branche en specifieke behoeften – van het beheren van facturen tot het doen van btw-aangifte. Kijk daarom altijd eerst naar je bedrijf, voordat je wat kiest.

Online boekhoudprogramma’s bieden tal van voordelen, zoals toegang vanaf elke locatie, realtime updates en integratie met andere bedrijfssoftware, maar vergeet niet de mogelijkheid van offline boekhoudprogramma’s te overwegen.

Vergeet niet om gebruik te maken van (gratis) proefversies en vergelijkingen van boekhoudpakketten om het beste boekhoudprogramma te kiezen dat bij jouw onderneming past, als dienstverlenende zzp-er in bijvoorbeeld de zorg, wil je wat anders als eigenaar van een (web)shop, of als mkb met mensen in dienst.

Je kunt vooraf de beste boekhoudprogramma’s vergelijken, en een gratis proefperiode proberen.

Wat is een boekhoudprogramma?

Een boekhoudprogramma is software waarmee je jouw administratieve taken kan automatiseren. Het helpt bij het opstellen van facturen, het bijhouden van inkomende en uitgaande betalingen, het doen van btw-aangifte en nog veel meer. Met het juiste boekhoudpakket houd je gemakkelijk overzicht over jouw financiële situatie.

Waarom een online boekhoudprogramma kiezen?

Steeds meer ondernemers kiezen voor een online boekhoudprogramma. Deze programma’s zijn overal toegankelijk, zolang je maar een internetverbinding hebt. Dit betekent dat je altijd en overal je boekhouding kunt bijwerken, bijvoorbeeld via een app op je smartphone. Een ander voordeel van online boekhouden in de cloud is dat je nooit meer een back-up hoeft te maken. Jouw data wordt veilig opgeslagen en is beschermd tegen bijvoorbeeld brand of diefstal.

Hoe kies je het beste boekhoudprogramma voor ZZP?

Als ZZP’er heb je andere behoeften dan een groter bedrijf. Misschien heb je minder facturen om te verwerken en heb je minder complexe boekhoudkundige eisen. Het beste boekhoudprogramma voor ZZP’ers is daarom vaak een eenvoudig boekhoudprogramma dat makkelijk in gebruik is. Kijk bij het kiezen van een boekhoudprogramma naar de functionaliteiten die je echt nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een webshop, dan kan het handig zijn als je boekhoudprogramma een koppeling heeft met jouw webshop software.

Populaire boekhoudpakketten voor zzp’ers zijn;

Welke factoren spelen een rol bij het kiezen van boekhoudsoftware?

Er zijn een aantal factoren die je mee moet nemen bij het kiezen van het juiste boekhoudprogramma:

 • Gebruiksvriendelijkheid: Het is belangrijk dat het programma makkelijk in gebruik is. Je wilt immers niet uren kwijt zijn aan het uitzoeken hoe alles werkt.
 • Prijs: De prijs van boekhoudsoftware kan erg variëren. Sommige programma’s bieden een maandelijks opzegbaar abonnement, terwijl andere een jaarlijkse betaling vereisen. Let ook op eventuele extra kosten voor bijvoorbeeld updates of extra modules.
 • Functionaliteiten: Wat heb jij nodig voor jouw boekhouding? Denk aan de mogelijkheid om facturen te maken, btw-aangifte te doen, bonnen in te scannen, enzovoort.

Excel versus een boekhoudprogramma

Voor startende ondernemers lijkt Excel een aantrekkelijke optie om de boekhouding in bij te houden. Het is immers gratis en veel mensen zijn bekend met het programma. Maar is dit wel de beste keuze? Hoewel Excel kan werken voor de allereerste stappen, zal je al snel de beperkingen ervaren. Denk aan het handmatig moeten invoeren van facturen, de foutgevoeligheid en het ontbreken van automatische updates bij wetswijzigingen. Een boekhoudprogramma is specifiek ontworpen om je boekhouding zo efficiënt en correct mogelijk te laten verlopen. Het automatiseert veel processen, bespaart je tijd en reduceert de kans op fouten.

De kosten van een boekhoudprogramma

De kosten van een boekhoudprogramma kunnen variëren van enkele euro’s per maand tot honderden euro’s per jaar. Dit hangt af van de functionaliteiten die het programma biedt en het aantal facturen dat je per maand wilt verwerken. Sommige programma’s bieden een gratis proefperiode aan, zodat je het programma kunt uitproberen voordat je beslist. Het is altijd een goed idee om verschillende boekhoudpakketten te vergelijken om de beste keuze te maken.

Hoe kies je het juiste boekhoudpakket voor jouw bedrijf?

Bij het kiezen van het juiste boekhoudpakket voor jouw bedrijf is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van jouw bedrijf. Ben je een ZZP’er in de zorg, dan zijn je behoeften waarschijnlijk anders dan wanneer je een webshop runt. Op onze site vind je verschillende pagina’s die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. Ook de boekhoudsoftware voor een eenmanszaak kan enorm verschillen. 

Kieswijzer

Voordat je jouw administratie van bonnen en facturen, etc in de hand van je boekhoudsoftware legt, een paar vagen waarmee je heel makkelijk kunt bepalen of het betreffende pakket bij je past. Dit zal je helpen bij het kiezen. 

 1. Welke functionaliteiten heb ik nodig in mijn boekhoudprogramma?
 2. Hoeveel ben ik bereid te betalen voor een boekhoudprogramma?
 3. Is het programma gebruiksvriendelijk en begrijpelijk voor mij?
 4. Biedt het programma de mogelijkheid tot schaalbaarheid als mijn bedrijf groeit?
 5. Kan het boekhoudprogramma integreren met andere software die ik gebruik in mijn bedrijf?
 6. Biedt het programma goede klantenservice en ondersteuning?
 7. Kan het programma zowel offline als online werken?
 8. Biedt het programma een veilige en betrouwbare opslag van mijn gegevens?
 9. Is er een mogelijkheid tot het automatiseren van processen, zoals het verzenden van facturen of het doen van btw-aangifte?
 10. Kan ik het boekhoudprogramma eerst uitproberen voordat ik me eraan committeer?
 11. Is het programma specifiek aangepast aan mijn branche of bedrijfstype?
 12. Heeft het programma een mobiele app voor boekhouden onderweg?
 13. Kan ik met het programma eenvoudig rapporten en overzichten genereren voor analyse en belastingdoeleinden?
 14. Biedt het programma de mogelijkheid om samen te werken met een accountant of boekhouder?
 15. Kan het programma omgaan met meerdere valuta’s als ik internationaal zaken doe?
 16. Hoe makkelijk is het om gegevens te importeren en exporteren van en naar het programma?
 17. Is het programma compatibel met de regelgeving en fiscale eisen van mijn land?
 18. Is er een optie om een back-up van mijn gegevens te maken voor het geval er iets misgaat?
 19. Biedt het programma voldoende beveiliging om mijn financiële gegevens te beschermen?
 20. Zijn er extra kosten verbonden aan het toevoegen van meer gebruikers of het toegang geven aan een externe boekhouder?

Conclusie

Het kiezen van het juiste boekhoudprogramma is een belangrijke beslissing. Het kan je veel tijd en geld besparen en zorgt ervoor dat jij je kunt richten op wat echt belangrijk is: het runnen van jouw bedrijf. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen bij het maken van de juiste keuze. En vergeet niet: de beste boekhoudsoftware is de software die het beste bij jou en jouw bedrijf past!

Ben je klaar om de boekhouding van jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Ga dan nu naar onze pagina boekhoudprogramma vergelijken om het beste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf te vinden. Hier vind je een selectie van alle beste boekhoudprogramma’s. Zo maak je eenvoudig de juiste keuze. Aan de slag met de boekhouding!

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste boekhoudprogramma’s om uit te kiezen?

Er zijn veel uitstekende boekhoudprogramma’s beschikbaar, waaronder Exact Online, Twinfield, Moneybird, e-Boekhouden.nl, en SnelStart. Elk programma heeft zijn eigen unieke functies en voordelen, dus het is belangrijk om ze te vergelijken en te kiezen welke het beste past bij jouw specifieke behoeften.

Hoe kies ik het beste boekhoudprogramma voor mijn bedrijf?

Kies een boekhoudprogramma dat past bij de grootte en aard van je bedrijf, de industrie waarin je werkt, en de specifieke behoeften die je hebt voor boekhouding en rapportage. Kijk ook naar gebruiksgemak, klantenservice, en prijs bij het maken van je keuze.

Wat zijn de voordelen van online boekhoudprogramma’s?

Online boekhoudprogramma’s bieden veel voordelen, waaronder de mogelijkheid om vanaf elke locatie toegang te krijgen tot je boekhouding, automatische updates, realtime rapportage, en integraties met andere software die je mogelijk gebruikt.

Is het beter om een gratis boekhoudprogramma te kiezen of voor een betaald programma te gaan?

Hoewel gratis boekhoudprogramma’s aantrekkelijk kunnen zijn, bieden betaalde programma’s vaak meer geavanceerde functies en betere klantenservice. Het is belangrijk om te overwegen wat je nodig hebt van een boekhoudprogramma en of een gratis programma die behoeften kan vervullen.

Wat zijn de belangrijkste functies om naar te kijken bij het kiezen van een boekhoudprogramma?

Enkele belangrijke functies om te overwegen zijn: eenvoud van gebruik, automatische facturatie, btw-aangifte, bankintegratie, rapportagemogelijkheden, en klantenservice.

Is het moeilijk om van boekhoudprogramma te veranderen?

Het kan enige tijd en moeite kosten om over te stappen naar een nieuw boekhoudprogramma, maar veel programma’s bieden hulp bij het overzetten van gegevens en training om je op weg te helpen.

Kan ik een boekhoudprogramma gebruiken als ik geen ervaring heb met boekhouden?

Ja, veel boekhoudprogramma’s zijn ontworpen om gemakkelijk te gebruiken te zijn, zelfs voor mensen zonder eerdere boekhoudervaring. Ze bieden ook vaak tutorials en klantenservice om je te helpen.

Wat is het verschil tussen boekhoudsoftware en een boekhoudprogramma?

Er is geen verschil tussen boekhoudsoftware en een boekhoudprogramma. Beide termen worden gebruikt om te verwijzen naar een systeem dat wordt gebruikt om de financiële transacties van een bedrijf bij te houden.

Is een boekhoudprogramma noodzakelijk voor ZZP’ers?

Niet noodzakelijk wel enorm verrijkend. Een boekhoudprogramma is ook voor ZZP’ers zeer nuttig. Het helpt je niet alleen bij het bijhouden van inkomsten en uitgaven, maar ook bij het voorbereiden van belastingaangiften, het opstellen van facturen en zelfs bij het volgen van uren voor projecten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven