Hoe maakt Xero accounting software boekhouding makkelijker voor kleine bedrijven?

In dit artikel

Boekhouding kan een hoofdpijn zijn voor kleine ondernemers. Ik voel met jullie mee, want ook ik heb geworsteld met stapels facturen en complexe spreadsheets. Gelukkig is er Xero, een cloud-gebaseerde accounting oplossing die speciaal ontworpen is om ons leven makkelijker te maken.

Dit artikel loodst je door de manier waarop Xero de pijn van boekhouding wegneemt. Lees verder en ontdek hoe boekhouden kinderspel wordt!

Belangrijkste inzicht

Met de juiste boekhoudsoftware stroomlijn jij je boekhouding enorm. Hoewel het aanbod enorm is- zijn er een paar toppers die altijd terugkomen. E-boekhouden is nog altijd de populairste. Dankzij het brede scala aan functionaliteiten is voor elke type ondernemer geschikt.

Ben je dienstverlenend veeleisend om kwaliteit- maar ook qua eenvoud? Dan is Moneymonk de uitverkorene.

Probeer e-Boekhouden gratis– en volg deze link voor een gratis maand Moneymonk.

Een persoon gebruikt Xero accounting software op een laptop in een moderne kantooromgeving.

Samenvatting

 • Xero is een cloud – gebaseerde accounting software, ontworpen om de boekhouding voor kleine en middelgrote bedrijven te vereenvoudigen. Het automatiseert tijdrovende taken zoals het verwerken van facturen en het koppelen van banktransacties, wat veel tijd bespaart.
 • Met Xero kunnen ondernemers overal hun financiën bijhouden en up-to-date blijven dankzij de mobiele app en de real-time gegevensupdates. Dit zorgt voor een nauwkeurige kijk op cashflow en maakt handmatige invoer overbodig.
 • De software biedt uitgebreide rapportagefuncties die helpen bij het snel verkrijgen van inzichten en het maken van geïnformeerde beslissingen, wat cruciaal is voor de groei en succes van een bedrijf.
 • Xero maakt samenwerking met accountants en boekhouders makkelijk door iedereen toegang te geven tot real-time financiële informatie, wat de communicatie en efficiëntie verbetert.
 • De kosten van Xero zijn flexibel met meerdere abonnementsopties, waardoor bedrijven een pakket kunnen kiezen dat past bij hun behoeften en budget. Tevens kunnen nieuwe gebruikers profiteren van een gratis proefperiode.

Wat is Xero accounting software?

Laten we het hebben over Xero, de online boekhoudsoftware die speciaal ontworpen is voor kleine en middelgrote bedrijven. Ik ontdekte Xero in 2006, toen het in Nieuw-Zeeland door Rod Drury en Hamish Edwards voor het eerst werd gelanceerd.

Mensen noemen het soms “Accounting 2.0” vanwege de innovatieve benadering van financieel beheer. Met Xero houd ik gemakkelijk mijn zaken bij; het synchroniseert met mijn bank en staat in verbinding met accountants, boekhouders en verschillende zakelijke apps.

De software blinkt uit door meer dan 800 integraties en biedt uitgebreide rapportagefuncties waarmee ik altijd bovenop mijn financiën zit. Dankzij Xero kan ik me richten op wat echt belangrijk is voor mijn bedrijf, terwijl de software helpt met het dagelijks beheer van mijn financiën en cashflow.

Een persoon gebruikt Xero accounting software op een laptop in een moderne kantooromgeving.

Voordelen van Xero voor kleine bedrijven

Met Xero aan uw zijde verandert de hele boekhoudervaring voor kleine ondernemers. Deze software biedt krachtige tools die niet alleen de efficiëntie verhogen, maar ook nieuwe inzichten en overzicht bieden die essentieel zijn voor groei en succes.

Minder tijd spenderen in de boeken

Als ondernemer wil ik mijn tijd slim benutten. Werken met Xero helpt mij om minder uren kwijt te zijn aan de boekhouding. De cloudsoftware neemt het zware werk uit mijn handen. Facturen worden automatisch verwerkt en mijn banktransacties zijn snel gekoppeld.

Dit betekent meer tijd voor het groeien van mijn bedrijf en minder zorgen over financiële administratie.

Dankzij Xero’s mobiele app houd ik mijn financiën onderweg bij. Ik controleer inkomsten en uitgaven, verzend facturen of scan bonnetjes direct met mijn telefoon. Handmatige inboekwerk is bijna verleden tijd, want de software herkent patronen en doet slimme suggesties.

Dit maakt boekhouden efficiënt en stressvrij, precies wat ik nodig heb als kleine ondernemer.

Geautomatiseerde functies voor tijdsbesparing

Tijd is kostbaar, vooral wanneer je een klein bedrijf leidt. Xero’s slimme automatisering helpt je om waardevolle uren te besparen die je anders aan handmatige boekhouding zou spenderen. Hier zijn enkele geautomatiseerde functies waarmee Xero de klok voor jou laat werken:

 • Facturen opstellen gaat nu razendsnel: Met één klik zet je offertes om in facturen en verstuur je ze direct naar klanten.
 • Banktransacties worden automatisch gekoppeld: Xero matcht binnenkomende betalingen met de juiste facturen, wat het volgen van inkomsten eenvoudiger maakt.
 • Terugkerende rekeningen vergeet je nooit meer: Stel periodieke betalingen in en Xero zorgt voor de rest, altijd op tijd.
 • Aanmaningen verstuur je zonder stress: Blijft een betaling uit? Xero kan automatisch herinneringen sturen voor openstaande posten.
 • Belastingaangiften worden een fluitje van een cent: Xero berekent de btw over transacties en maakt aangiftes klaar die zo de deur uit kunnen.

Slimme gegevens en inzichten

Xero verandert de manier waarop ik mijn financiën beheer met slimme gegevens en heldere inzichten. Het duikt diep in mijn boekhoudkundige gegevens en tovert deze om tot makkelijk te begrijpen rapporten.

Dit helpt mij snel te zien hoe mijn bedrijf ervoor staat en welke gebieden aandacht nodig hebben. Met deze kennis kan ik betere beslissingen nemen en mijn bedrijf vooruit helpen.

Het gebruik van deze tijdbesparende tools is alsof ik een persoonlijke financieel analist aan mijn zijde heb. Xero presenteert alle belangrijke informatie overzichtelijk, zodat ik niet uren hoef te zoeken naar wat ik nodig heb.

Ik krijg real-time updates over inkomsten en uitgaven, wat essentieel is voor het voortdurend bijsturen en verbeteren van mijn zakelijke strategieën.

Een kleine ondernemer bekijkt financiële gegevens op een laptop in een modern kantoor.

Automatisch boekhouden met Xero

Het automatiseren van de boekhouding is een gamechanger voor mijn bedrijf. Ik ontdek dagelijks hoe Xero die last van mijn schouders neemt.

 • Facturen worden automatisch verwerkt: Zodra ik een factuur upload of doorstuur naar Xero, herkent het systeem de gegevens en voert deze in. Dat scheelt mij uren handmatig werk.
 • Banktransacties koppelen moeiteloos: Mijn bankrekeningen zijn gekoppeld aan de software, waardoor elke transactie direct zichtbaar is en overeenkomt met mijn boekhouding.
 • Periodieke rapportages rollen er zo uit: Ik hoef niet meer te worstelen met het genereren van rapporten. Met één klik krijg ik een duidelijk overzicht van mijn financiële status.
 • BTW-aangifte gaat bijna vanzelf: De software berekent de BTW die ik moet afdragen of terugkrijg, en vult veel van de aangifte alvast voor mij in.
 • Herinneringen voor betalingen stel ik eenmalig in: Nooit meer te laat betalen of incasseren dankzij herinneringen die Xero automatisch verstuurt naar klanten of naar mijzelf.
 • Toegang tot gegevens waar ik ook ben: Of ik nu thuis ben of onderweg, via mijn telefoon of laptop heb ik altijd toegang tot mijn financiën, zolang ik internetverbinding heb.
 • Veiligheid staat voorop: Mijn financiële data zijn beschermd met sterke encryptie. Ik maak me geen zorgen over veiligheidsrisico’s omdat alles goed beveiligd is.
 • Samenwerken met mijn accountant gaat vlekkeloos: We bekijken samen dezelfde cijfers en documenten in real-time, wat onze communicatie enorm verbetert.

Hoe Xero werkt voor uw bedrijf

Xero maakt uw financiële leven eenvoudiger door real-time inzicht te geven in uw cashflow. U verbindt gemakkelijk met uw bank, waarna transacties automatisch worden ingeladen en gekoppeld aan de juiste posten.

Met dagelijkse updates ziet u precies wat er binnenkomt en uitgaat zonder zelf alles te moeten invoeren. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt ook voor een nauwkeurige en actuele kijk op uw financiën.

Dankzij de cloud-gebaseerde technologie werk ik waar en wanneer ik wil; ik heb alleen een internetverbinding nodig om toegang te krijgen tot mijn boekhouding. Dit betekent dat ik op ieder moment beslissingen kan maken die gebaseerd zijn op de meest recente financiële data.

En met meer dan 800 integraties kan ik Xero perfect afstemmen op de unieke behoeften van mijn bedrijf, wat resulteert in een soepele samenwerking tussen verschillende systemen en apps.

Nu we hebben gezien hoe Xero uw bedrijf kan ondersteunen, laten we eens kijken naar wat het kost om deze service te gebruiken.

De kosten van Xero

Ik kijk naar verschillende abonnementen die Xero aanbiedt, en merk dat er een keuze is voor elke grootte van mijn bedrijf. De prijzen variëren, en dat maakt het makkelijk om iets te vinden dat past bij mijn budget en boekhoudbehoeften.

Met opties zoals Starter, Standard en Premium is er altijd een pakket dat aansluit bij de eisen die ik stel aan mijn boekhoudsoftware.

Kosten kunnen oplopen als ik meer gebruikers toevoeg of als ik besluit meer geavanceerde functies te gebruiken. Gelukkig kan ik eerst de gratis proefperiode uitproberen voordat ik beslis.

Dit geeft me de kans om te zien hoe Xero werkt zonder meteen kosten te maken. De prijsinformatie is duidelijk uitgelegd op de website, dus geen verrassingen daar. Vervolgens gaan we kijken hoe de implementatie en het gebruik van Xero in zijn werk gaan.

Implementatie en gebruik van Xero

Implementatie en gebruik van Xero gaan hand in hand met gemak en efficiency. Met mijn ervaring zie ik dat het opzetten snel en eenvoudig is, wat kleine bedrijven direct voordeel oplevert.

 • Kies een geschikt abonnement dat past bij de behoeften van jouw bedrijf. Xero biedt verschillende pakketten, dus je betaalt nooit voor functies die je niet gebruikt.
 • Registreer online en start binnen enkele minuten met de gratis proefperiode. Dit geeft je de kans om te ontdekken hoe intuïtief Xero is voordat je een financiële verplichting aangaat.
 • Stel jouw bedrijfsprofiel in door basisinformatie zoals bedrijfsnaam, type onderneming en fiscale gegevens toe te voegen. Deze stap zorgt voor een gepersonaliseerde boekhoudervaring.
 • Importeer bestaande financiële gegevens eenvoudig via veilige data – uitwisseling of begin met een schone lei als je net begint.
 • Koppel jouw bankrekening(en) aan Xero om realtime financiële overzichten te krijgen. Dit verschaft direct inzicht in cashflow en transacties.
 • Leer over het dashboard en de functies door gebruik te maken van de beschikbare tutorials en helpartikelen. Ook kun je persoonlijke ondersteuning krijgen als je vastloopt.
 • Voeg gebruikers toe zoals medewerkers of jouw accountant zodat zij toegang hebben tot relevante informatie, passend bij hun rol binnen het bedrijf.

Vergelijking met andere boekhoudsoftware

Na het verkennen van implementatie en gebruik van Xero, is het nu relevant om te zien hoe Xero zich verhoudt tot andere boekhoudsoftware op de markt. Een goed overwogen keuze is immers cruciaal voor het succes van mijn bedrijf. Hieronder vind je een vergelijkingstabel die Xero naast QuickBooks Online en FreeAgent plaatst.

Aspect Xero QuickBooks Online FreeAgent
Gebruiksgemak Intuïtieve interface Gebruiksvriendelijk platform Overzichtelijke lay-out
Automatiseringsmogelijkheden Uitgebreid Gemiddeld Beperkter dan Xero
Kosten Verschillende prijspakketten Verschillende prijspakketten, vaak iets duurder Over het algemeen betaalbaarder
Gegevensinzichten en rapportage Geavanceerde rapportage Uitgebreide rapportage Standaard rapportagefuncties
Integraties Breed scala aan add-ons Goede integratiemogelijkheden Minder uitgebreid dan Xero
Klantondersteuning 24/7 via diverse kanalen Beperkte uren, vaak extra kosten Goed beoordeelde ondersteuning
Populariteit Gaat sterk vooruit Marktleider in veel regio’s Groeit, maar kleiner marktaandeel

Mijn keuze voor Xero is gebaseerd op specifieke bedrijfsbehoeften en hoe deze software deze kan vervullen. Terwijl QuickBooks Online domineert in termen van marktaandeel, biedt Xero een meer geavanceerd niveau van automatisering en rapportage die voor mij essentieel zijn. FreeAgent kan dan weer een aantrekkelijke optie zijn voor wie op zoek is naar een meer kostenbewuste oplossing. Het vergelijken van deze aspecten geeft mij de informatie die ik nodig heb om de beste boekhoudsoftware voor mijn bedrijf te kiezen.

Conclusie

Xero maakt boekhouding voor kleine bedrijven een stuk eenvoudiger. Met deze cloud software bespaar je tijd en krijg je inzicht in je cashflow, waar je ook bent. Het werkt soepel samen met je bank en andere zakelijke applicaties.

Boekhouden wordt bijna leuk, want Xero automatiseert het grootste deel van het werk. Laat Xero dus het zware werk doen en focus op wat echt belangrijk is voor jouw bedrijf.

Veelgestelde Vragen

1. Kan Xero mij helpen met het bijhouden van mijn onkosten?

Ja, Xero heeft functies om eenvoudig uw uitgaven te registreren en te beheren.

2. Is Xero geschikt voor ondernemers zonder boekhoudkundige ervaring?

Xero is gebruiksvriendelijk en ontworpen voor ondernemers met of zonder boekhoudervaring.

3. Kan Xero koppelen met mijn bankrekening?

Xero kan direct synchroniseren met uw bankrekening om financiële transacties bij te houden.

4. Biedt Xero ondersteuning voor btw-aangifte?

Xero faciliteert de berekening en indiening van uw btw-aangifte.

5. Helpt Xero bij het opstellen van financiële rapporten?

Met Xero kunt u snel en gemakkelijk diverse financiële rapporten genereren.

Ten slotte

Om af te sluiten zijn er een paar programma’s die ik er echt even voor je wil uitlichten. De keuze op het vlak van boekhoudsoftware is namelijk enorm! Er zijn er al ruim 150!

 • Onafhankelijk van wat je doet en voor iedereen geschikt; MKB, ZZP, dienstverlenend, of met een webshop. Dan is E-boekhouden de gevestigde naam. Dit complete pakket kun je hier gratis proberen
 • Een heel populaire speler voor de online ondernemer neemt je administratie in vogelvlucht uit handen. Online factureren? Geen probleem. Eerlijke prijs, super kwaliteit: Moneybird is je vogel. Direct gratis proberen.
 • Wanneer je als dienstverlenende ZZP’er aan de slag bent, van eenvoud houdt en de kosten laag wilt houden, dan is BUNNI een goede keuze. Deze aanbieder maakt je administratie tot een grap, zo makkelijk. Ook BUNNI heeft een gratis proefperiode.
 • Ten slotte wil ik afsluiten met mijn favoriet Moneymonk maakt het leven voor zzp’ers echt tot een feestje en beperkt de tijd voor je administratie tot minuten. Met alle functionaliteiten die je nodig hebt; uren- en rittenregistratie, projectmanagement, en BTW aangifte. Natuurlijk, met een gratis proefmaand.

Check deze toppers zeker, wanneer jij minder wilt boekhouden, meer wilt ondernemen. En altijd zicht wil hebben op je cijfers. En… jij hebt vast wel wat beters te doen, dan al die software te testen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven